Sliznica čreva tvorí najväčšiu plochu nášho tela, ktorá je v kontakte s vonkajším prostredím. Je to bariéra prepúšťajúca to, čo náš organizmus potrebuje, teda živiny, vitamíny, minerály z potravy či vodu, a naopak nás chráni pred vstupom nebezpečných látok do krvného obehu. Pokiaľ sa jej túto funkciu nedarí plniť a škodlivý obsah prúdi do nášho krvného obehu, môže ísť o syndróm zvýšenej črevnej priepustnosti.
Čo je Syndróm zvýšenej črevnej priepustnosti?
Ide o sieť s otvormi určitej veľkosti, pričom zdravé črevá majú rozvrhnuté funkcie a koordinujú správnu veľkosť týchto otvorov. Za ideálnych podmienok nám cez črevnú stenu do krvi prestupujú len správne rozložené jednotky z našej potravy, ktoré nás vyživujú. To ostatné, čo do krvi nesmie, zostáva v čreve. Môže ísť o nestrávené zložky jedla či mikroorganizmy, ktoré sú toxické.
V prípade, že dôjde k narušeniu funkcie spojov, nefunguje regulovanie veľkosti v sieti a zväčšením tohto priestoru prenikajú do krvi látky, ktoré poškodzujú zdravú rovnováhu tela. Tento jav sa volá z angl. Leaky gut syndrome – Syndróm zvýšenej črevnej priepustnosti.
Syndróm zvýšenej črevnej priepustnosti: Výskyt a symptómy
Vyskytuje sa v dospievaní a rannej dospelosti. Podľa štatistických údajov trpí touto poruchou takmer desatina európskej populácie, v USA je takto postihnutých dokonca 15 percent osôb.
Príznaky sa líšia podľa toho, či ide o syndróm dráždivého čreva s hnačkou alebo bez nej. V prípadoch, kedy nie je prítomná hnačka, môže postihnutého naopak obťažovať zápcha. Spoločnými príznakmi u oboch foriem môžu byť pocity zlého trávenia, nafúknuté brucho, prelievanie a škŕkanie v črevách, bolesti žalúdka, plynatosť, bolestivé vyprázdňovanie stolice, nevoľnosť, bolesti chrbta, únava a malátnosť.
Narušenie črevných spojov a následné presakovanie do tela môže mať rôzne následky:
- zápaly – kĺbového aparátu, srdcovo-cievneho systému, vylučovacieho ústrojenstva, tráviaceho traktu (napr. syndróm dráždivého čreva)
- infekcia dýchacích ciest
- kožné problémy – ekzémy, akné
- potravinové intolerancie a alergie
- Crohnova choroba
- ulcerózna kolitída
- reumatoidná artritída
- astma
- roztrúsená skleróza
- Parkinsonova choroba
- celiakia
Pre riešenie (alebo aj predchádzanie) tohto problému je potrebné najprv pochopiť, aké sú príčiny vzniku syndrómu.
Medzi bežné príčiny patria: zlé zloženie stravy, stres, užívanie liekov (analgetiká, antibiotiká, prítomnosť chronického zápalu v tele, porucha fungovania mikrobioty.
Faktory v strave, ktoré podporujú vznik syndrómu, sú nadbytok sacharidov, zvýšený príjem alkoholu, nedostatok vlákniny, vitamínov, minerálov, prebytok lepku, kazeínu.
Ako upraviť stravu za účelom liečby či prevencie syndrómu zvýšenej črevnej priepustnosti?
Najprv je potrebné zbaviť sa potravín, o ktorých vieme, že syndróm zvýšenej črevnej priepustnosti spôsobujú alebo ho podporujú. Vhodné je viesť si tzv. stravovací denník, v ktorom si budeme zaznamenávať reakcie nášho organizmu po konzumácii rôznych potravín. Na základe zaznamenaných reakcií vieme prispôsobiť náš jedálniček tak, že z neho vylúčime všetky problematické jedlá.
Vhodné je aj upraviť pomery makroživín (sacharidy, bielkoviny, tuky, vláknina) a sledovať reakciu nášho trávenia a organizmu. Úpravu mikrobiómu dosiahneme, ak zaradíme do našej dennej rutiny čerstvé ovocie a zeleninu, celozrnné potraviny, omega 3 mastné kyseliny, fermentované (zakysané) mliečne výrobky, aromatické superpotraviny (cesnak, cibuľa, šalotka), strukoviny, šampiňóny, morské riasy, brokolicu a vhodné probiotiká.
Probiotiká Symprove sú vhodný doplnok výživy, pretože pomáhajú doplniť dobré baktérie a stanoviť rovnováhu v črevách. Vo všeobecnosti sa odporúča konzumovať probiotiká v potravinovej aj doplnkovej forme. Dodržiavaním protokolu pri liečbe Leaky Gut syndrómu odstránením škodlivých dráždivých látok sa môže stať, že opätovne naočkujete črevo prospešnými baktériami, ktoré budú zlé baktérie držať na uzde. Na základe dostupného výskumu sú vhodné kmene ako L. rhamnosus, E. faecium, L. acidophilus, L. plantarum, ktoré obsahujú probiotiká Symprove.
Zaraďte do svojej rutiny každodennú dávku živých probiotík
Zdroje: