Recept_Tortilla de patatas al estilo mama Vigil Avello

Recept: Tortilla de patatas al estilo mama Vigil Avello

Aj keď súčasná situácia cestovaniu nepraje, cudzokrajnú atmosféru si môžeme vykúzliť aspoň doma, v kuchyni. Pripravili sme preto pre vás prvý zo série zahraničných receptov.

Letnú dovolenku som strávila u kamarátky v Španielsku. Keď sme sa prvý týždeň vydali precestovať miesta, kde žije, jej mama nás ochotne pohostila a rada mi ukázala všetky možné recepty a dobroty, ktoré v Španielsku pripravujú. Jedným z nich bola aj vyhlásená Tortilla de patatas. Toto mimoriadne chutné jedlo je nenáročné na suroviny a zvládne ho pripraviť naozaj každý.

Recept_Tortilla de patatas al estilo mama Vigil Avello

Na jednu Tortillu de patatas pre 4 osoby budete potrebovať:

  • 6 vajec
  • 600g zemiakov
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej
  • 1 veľkú cibuľu
Recept_Tortilla de patatas al estilo mama Vigil Avello

Postup:

  1. Ošúpané zemiaky a cibuľu nakrájame na tenké plátky,
  2. Na rozpálenom olivovom oleji na panvici osmažíme nakrájanú cibuľu tak, aby zmäkla,
  3. Cibuľu vyberieme z panvice a dáme bokom,
  4. Zemiaky osmažíme použitím väčšieho množstva oleja tak, aby v ňom plávali. Dôležité je, aby sa nepripálili. Na konci by mali byť mäkké, pričom rovnomernú mäkkosť dosiahneme miešaním počas smaženia.
  5. V mise alebo mixéri rozmiešame 6 vajec, ktoré osolíme,
  6. Vypražené zemiaky vyberieme z oleja pomocou sitka,
  7. Zmiešame zemiaky, cibuľu a rozmixované vajcia vo väčšej miske, a poriadne premiešame. Osolíme a okoreníme podľa chuti,
  8. Do panvice pridáme olivový olej a pripravenú zmes, ktorú „uhladíme“,
  9. Smažíme na miernom ohni, kým sa vrchná strana zmesi nezačne spevňovať. Niektorí Španieli ju pripravujú tak, že vajcia vnútri ostanú tekuté. Tortilu opatrne otočíme a smažíme z druhej strany. Na obrátenie môžete využiť tanier, pokrievku alebo druhú panvicu. Obrátiť tortilu je asi najťažšia úloha celého receptu,
  10. Podávame studené alebo teplé, podľa toho, ako nám to chutí viac.
Recept_Tortilla de patatas al estilo mama Vigil Avello

Dôležité je tortilu smažiť na dostatočnom množstve oleja a dbať na rýchle otočenie pri smažení. Dajte si záležať na výbere panvice. Ideálna je menšia a hlbšia, aby bola tortilla dosť vysoká. Ak nemáte radi cibuľu, môžete namiesto nej osmažiť šunku. Španieli používajú obľúbený jamón. Do finálnej zmesi môžete pred vyprážaním nakrájať alebo nastrúhať syr.

Dobrú chuť!