Aj keď súčasná situácia cestovaniu nepraje, cudzokrajnú atmosféru si môžeme vykúzliť aspoň doma, v kuchyni. Pripravili sme preto pre vás prvý zo série zahraničných receptov.
Letnú dovolenku som strávila u kamarátky v Španielsku. Keď sme sa prvý týždeň vydali precestovať miesta, kde žije, jej mama nás ochotne pohostila a rada mi ukázala všetky možné recepty a dobroty, ktoré v Španielsku pripravujú. Jedným z nich bola aj vyhlásená Tortilla de patatas. Toto mimoriadne chutné jedlo je nenáročné na suroviny a zvládne ho pripraviť naozaj každý.
Na jednu Tortillu de patatas pre 4 osoby budete potrebovať:
- 6 vajec
- 600g zemiakov
- soľ
- korenie
- olivový olej
- 1 veľkú cibuľu
Postup:
- Ošúpané zemiaky a cibuľu nakrájame na tenké plátky,
- Na rozpálenom olivovom oleji na panvici osmažíme nakrájanú cibuľu tak, aby zmäkla,
- Cibuľu vyberieme z panvice a dáme bokom,
- Zemiaky osmažíme použitím väčšieho množstva oleja tak, aby v ňom plávali. Dôležité je, aby sa nepripálili. Na konci by mali byť mäkké, pričom rovnomernú mäkkosť dosiahneme miešaním počas smaženia.
- V mise alebo mixéri rozmiešame 6 vajec, ktoré osolíme,
- Vypražené zemiaky vyberieme z oleja pomocou sitka,
- Zmiešame zemiaky, cibuľu a rozmixované vajcia vo väčšej miske, a poriadne premiešame. Osolíme a okoreníme podľa chuti,
- Do panvice pridáme olivový olej a pripravenú zmes, ktorú „uhladíme“,
- Smažíme na miernom ohni, kým sa vrchná strana zmesi nezačne spevňovať. Niektorí Španieli ju pripravujú tak, že vajcia vnútri ostanú tekuté. Tortilu opatrne otočíme a smažíme z druhej strany. Na obrátenie môžete využiť tanier, pokrievku alebo druhú panvicu. Obrátiť tortilu je asi najťažšia úloha celého receptu,
- Podávame studené alebo teplé, podľa toho, ako nám to chutí viac.
Dôležité je tortilu smažiť na dostatočnom množstve oleja a dbať na rýchle otočenie pri smažení. Dajte si záležať na výbere panvice. Ideálna je menšia a hlbšia, aby bola tortilla dosť vysoká. Ak nemáte radi cibuľu, môžete namiesto nej osmažiť šunku. Španieli používajú obľúbený jamón. Do finálnej zmesi môžete pred vyprážaním nakrájať alebo nastrúhať syr.
Dobrú chuť!