Premýšľate, čo ľahké a chutné napečiete po náročnej a ťažkej Veľkej Noci? Lahodná mrkvová torta zaručene poteší vaše trávenie aj chuťové poháriky.
Čo budeme potrebovať?
Na korpus:
- 450 g najemno nastrúhanej mrkvy
- 200 g polohrubej múky
- 80 g minútových ovsených vločiek
- 200 g trstinový cukor
- 120 g vlašských orechov
- 220 ml rastlinného oleja
- 4 vajcia
- 1 vrecúško vanilkového cukru
- Štipku soli
- 1 vrecúško prášku do pečiva (2 čajové lyžičky)
- 3 čajové lyžičky škorice
- 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
- Tortovú formu s priemerom 19 cm. Môže byť aj väčšia, ale torta nebude tak vysoká.
Na krém:
- 500g mäkkého tvarohu
- 2 lyžice masla
- 2-3 lyžice medu
- Šťavu z limetky
Postup
- Zmiešame 4 vajcia, 200g cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, 220 ml rastlinného oleja do jednej zmesi,
- V druhej mise zmiešame 200 g polohrubej múky, 80 g vločiek, 2 lyžičky sódy bikarbóny, 1 malé vrecúško prášku do pečiva, škoricu a štipku soli.
- Obe zmesi zmiešame dohromady v jednej veľkej mise a pridáme 450 g nastrúhanej mrkvy a 120 g vlašských orechov. 60 g orechov pomelieme v mixéri najemno a ďalších 60 g orechov pokrájame nožom nahrubo tak, aby sme mali väčšie kúsky.
- Predhrejeme rúru na 180 °C a tortovú formu pokryjeme maslom a obsypeme polohrubou múkou.
- Do tejto formy nalejeme pripravené cesto a pečieme pri 180 °C asi 1 hodinu. Či je cesto hotové, skontrolujeme drevenou špajľou alebo špáradlom.
- Počas pečenia korpusu pripravíme krém:
- Zmiešame 500 g mäkkého tvarohu izbovej teploty s 2-3 lyžicami medu, šťavou z limetky a rozpustených maslom, ktoré sme nechali trošku vychladnúť. Množstvo šťavy z limetky a medu môžeme prispôsobiť podľa chuti.
- Krém vymiešame do hladka a necháme vychladnúť v chladničke.
- Hotový vychladnutý korpus rozrežeme na dve až tri časti podľa veľkosti formy, ktorú sme použili. Pre formu o priemere 19 cm odporúčame rozrezať na 3 časti.
- Medzi jednotlivé vrstvy nanesieme krém a na záver potrieme aj vrchnú vrstvu torty, ktorú dozdobíme napríklad vlašskými orechmi, ovocím či škoricou. Môžeme sa riadiť princípom „Čo dom dal.“
Nech sa vám zadarí a pochutnáte si. Dobrú chuť!
#symprovefoodies