Recept: Lahodná mrkvová torta

Recept: Lahodná mrkvová torta

Premýšľate, čo ľahké a chutné napečiete po náročnej a ťažkej Veľkej Noci? Lahodná mrkvová torta zaručene poteší vaše trávenie aj chuťové poháriky.

Čo budeme potrebovať?

Na korpus:

  • 450 g najemno nastrúhanej mrkvy
  • 200 g polohrubej múky
  • 80 g minútových ovsených vločiek
  • 200 g trstinový cukor
  • 120 g vlašských orechov
  • 220 ml rastlinného oleja
  • 4 vajcia
  • 1 vrecúško vanilkového cukru
  • Štipku soli
  • 1 vrecúško prášku do pečiva (2 čajové lyžičky)
  • 3 čajové lyžičky škorice
  • 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
  • Tortovú formu s priemerom 19 cm. Môže byť aj väčšia, ale torta nebude tak vysoká.

Na krém:

  • 500g mäkkého tvarohu
  • 2 lyžice masla
  • 2-3 lyžice medu
  • Šťavu z limetky

Postup

  1. Zmiešame 4 vajcia, 200g cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, 220 ml rastlinného oleja do jednej zmesi,
  2. V druhej mise zmiešame 200 g polohrubej múky, 80 g vločiek, 2 lyžičky sódy bikarbóny, 1 malé vrecúško prášku do pečiva, škoricu a štipku soli.
  3. Obe zmesi zmiešame dohromady v jednej veľkej mise a pridáme 450 g nastrúhanej mrkvy a 120 g vlašských orechov. 60 g orechov pomelieme v mixéri najemno a ďalších 60 g orechov pokrájame nožom nahrubo tak, aby sme mali väčšie kúsky.
  4. Predhrejeme rúru na 180 °C a tortovú formu pokryjeme maslom a obsypeme polohrubou múkou.
  5. Do tejto formy nalejeme pripravené cesto a pečieme pri 180 °C asi 1 hodinu. Či je cesto hotové, skontrolujeme drevenou špajľou alebo špáradlom.
  6. Počas pečenia korpusu pripravíme krém:
  7. Zmiešame 500 g mäkkého tvarohu izbovej teploty s 2-3 lyžicami medu, šťavou z limetky a rozpustených maslom, ktoré sme nechali trošku vychladnúť. Množstvo šťavy z limetky a medu môžeme prispôsobiť podľa chuti.
  8. Krém vymiešame do hladka a necháme vychladnúť v chladničke.
  9. Hotový vychladnutý korpus rozrežeme na dve až tri časti podľa veľkosti formy, ktorú sme použili. Pre formu o priemere 19 cm odporúčame rozrezať na 3 časti.
  10. Medzi jednotlivé vrstvy nanesieme krém a na záver potrieme aj vrchnú vrstvu torty, ktorú dozdobíme napríklad vlašskými orechmi, ovocím či škoricou. Môžeme sa riadiť princípom „Čo dom dal.“

Nech sa vám zadarí a pochutnáte si. Dobrú chuť!

#symprovefoodies