Liečba SIBO

Liečba SIBO

Dá sa ochorenie SIBO liečiť? Syndróm bakteriálneho prerastania tenkého čreva je liečiteľné ochorenie, ale niekedy sa po vyliečení môže znovu vrátiť. Ak je SIBO spôsobené iným ochorením, treba najprv dostatočne liečiť to, inak môže byť liečba neefektívna.

Liečba SIBO

SIBO sa primárne lieči antibiotikami, buď krátkodobo, alebo v dlhších cykloch, ak sa ochorenie vracia. Antibiotiká slúžia na účinné potlačenie baktérií, dokážu ich udržať pod kontrolou. Užívanie antibiotík však môže výrazne narušiť zloženie črevnej mikrobioty, čo sa môže prejaviť podobnými symptómami ako SIBO. V takom prípade je vhodné užívať probiotiká.

SIBO - keď sa premnožia naše dobré baktérie

Viac o tomto ochorení nájdete v našom predošlom článku

Čo ak by sa probiotiká užívali už od začiatku liečby namiesto antibiotík? Podľa niektorých štúdií sa probiotiká ukázali byť v liečbe SIBO o čosi účinnejšie ako antibiotiká. Schopnosť posilňovať črevnú stenu ako aj protizápalové, imunomodulačné a antimikróbne účinky niektorých probiotík môžu mať pozitívny účinok na liečbu SIBO. V štúdii, kde bola pacientom podávaná kombinácia prípravku s obsahom Lactobacillus plantarum a Lactobacillus rhamnosus, dokázali tieto baktérie potlačiť príznaky SIBO. Probiotiká sa odporúčajú užívať skôr v menej komplikovaných prípadoch SIBO alebo ak je SIBO spojené so syndrómom dráždivého čreva, pri ktorom môžu byť tiež užitočné. Pre dostatočný účinok je potrebné ich užívať aspoň niekoľko týždňov.

Diéta pri SIBO

Ako sme spomínali v predošlom článku, baktérie v hrubom čreve sa podieľajú na rozklade potravy, ktorú nevie spracovať naše telo samo. Ide predovšetkým o takzvané FODMAP – fermentovateľné sacharidy, ktoré sú slabo absorbovateľné v tenkom čreve. V prípade SIBO začnú premnožené baktérie rozkladať tieto sacharidy priskoro, teda už v tenkom čreve, s čím sú spojené nepríjemné symptómy tohto ochorenia ako je hnačka, nafukovanie alebo bolesť brucha. Odstránenie alebo zníženie príjmu týchto sacharidov v potrave teda môže zmierniť niektoré príznaky SIBO.

Názvy skupín sacharidov, ktorým sa vyhnúť sú ukryté v skratke FODMAP:

  • F – fermentovateľné; to znamená kvasiteľné – enzymaticky rozložiteľné mikroorganizmami akými sú baktérie alebo kvasinky
  • O – oligosacharidy; napr. fruktány nachádzajúce sa v obilninách alebo galaktány prítomné v strukovinách
  • D – disacharidy; napr. laktóza nachádzajúca sa v mlieku a mliečnych produktoch
  • M – monosacharidy; napr. fruktóza nachádzajúca s v ovocí, zelenine a v mede
  • A – spojka 🙂
  • P – polyoly; napr. sorbitol, manitol, xylitol používané ako sladidlá

Potraviny s vysokým obsahom FODMAP, ktorým by ste sa mali vyhnúť:

  • artičoky
  • cesnak
  • cibuľa
  • fazuľa
  • hrášok
  • hrušky
  • jablká
  • jačmeň
  • med
  • mliečne výrobky
  • ochutené cereálie
  • pšenica
  • raž
  • sladené nápoje
  • sušené ovocie
  • šošovica

Keďže SIBO je liečiteľné, táto diéta môže byť len dočasná. Zatiaľ si však môžete vychutnávať napr. tieto potraviny:

  • arašidy
  • listová zelenina
  • mäso
  • mrkva
  • niektoré ovocie (jahody, pomaranče, čučoriedky, hrozno)
  • olivy
  • ovsená kaša
  • quinoa
  • ryža
  • vajíčka
  • zemiaky
Pozrite si rozhovor s gastroenterológom MUDr. Slavomírom Černokom na tému ochorenie SIBO