Príznaky
- Bolesť brucha / bolesti v podbrušku– väčšinou v pravej dolnej oblasti. Črevný zápal a vredy môžu spôsobovať zmeny na časti steny čreva, ktoré je postihnuté chorobou a zvykne tiež opuchnúť, prípadne sa zjazviť. Práve opuchom a zjazvením sa sťaží bežný pohyb potravy cez tráviaci trakt, čo spôsobuje bolesti a kŕče.
- Hnačka– veľmi častý sprievodný jav pri Crohnovej chorobe. Zápal spôsobuje vylučovanie veľkého množstva vody a soli z buniek v postihnutej oblasti čreva, čoho následkom je neschopnosť čreva úplne vstrebať prebytočnú tekutinu. Tým vzniká riedka stolica – hnačka.
- Znížená chuť do jedla a chudnutie. Pri Crohnovej chorobe zvykneme menej jesť, pretože následkami bolestí brucha, kŕčov a zápalu čriev strácame aj chuť do jedla. Navyše sa znižuje aj naša schopnosť tráviť prijatú potravu a vstrebať z nej potrebné živiny, čím sa môžeme dostať do stavu podvýživy. Chýbajú nám totiž dôležité vitamíny a minerály, ktoré prijímame cez tenké črevo.
- Krv v stolici– následok krvácania zapáleného čreva. Krvácanie, ktoré môže vzniknúť samo od seba, alebo ho môže spôsobiť potrava pohybujúca sa v tráviacom trakte, je následkom poranení čriev. Môže sa prejaviť jasne červenou krvou v záchodovej mise alebo tmavšou krvou primiešanou v stolici. Poznáme aj prípady, kedy krvácanie voľným okom nie je viditeľné. Vtedy hovoríme o okultnej krvi a jej prítomnosť v stolici môžeme vyšetriť pomocou okultného testu.
- V ťažších štádiách Crohnovej chorobysa zvyknú objavovať príznaky ako únava, horúčka, vriedky v ústach, kožné poruchy, artritída, zápal oka, zápal pečene alebo žlčovodu, oneskorený rast alebo pohlavný vývoj detí.
Výskyt
Crohnova choroba je najčastejšie diagnostikovaná mladým ľuďom vo veku medzi 15 až 35 rokov, ale môže byť diagnostikovaná v každom veku. Pravdepodobnosť výskytu u mužov a žien je rovnaká, tam si ochorenie nevyberá. Výskyt Crohnovej choroby sa za posledných 20 rokov dramaticky, až takmer štvornásobne, zvýšil najmä u mladých ľudí do 30 rokov. Určite vás zaujíma spôsob prevencie pred chronickými zápalovými ochorenia čriev. Spísali sme niekoľko faktorov, ktoré ovplyvňujú príčiny vzniku týchto chorôb. Odborníci sa domnievajú, že za vznikom ochorenia stojí kombinácia genetických a environmentálnych faktorov. Medzi rizikové faktory patria najmä: Gény: Aj keď nemôžeme „obviniť“ iba jeden špecifický gén, vieme, že Crohnovu chorobu môžu spôsobovať viaceré gény. Vedci identifikovali viac ako 100 génov, ktoré môžu zvýšiť riziko tohto ochorenia. Rodinná anamnéza: Crohnova choroba, zdá sa, koluje v rodinách. Približne 5 až 20 percent diagnostikovaných pacientov s Crohnovou chorobou majú rodičov alebo súrodencov trpiacich týmto ochorením. Prostredie: Crohnova choroba sa najčastejšie vyskytuje vo vyspelých krajinách. Je tiež bežnejšia v mestských než vidieckych oblastiach. Môže za to celková kvalita ovzdušia a tiež stres výrazne prispievajúci k narušeniu črevnej mikroflóry, ktorá môže neskôr prerásť až do vážnejších ochorení. Fajčenie cigariet: fajčiari majú až dvojnásobné riziko vzniku Crohnovej choroby v porovnaní s nefajčiarmi. Prišli na to výskumami, ktoré prebehli v americkej inštitúcii „Crohn & Colitis Foundation of America“. Autoimunita: vznik choroby čriev môže byť prikladaný aj autoimunitným ochoreniam, pri ktorých imunitný systém omylom napáda zdravé baktérie, ktoré sa prirodzene nachádzajú v ľudskom čreve.Zdravotné komplikácie
Medzi komplikácie Crohnovej choroby môžeme zaradiť problémy vyskytujúce sa priamo v tráviacom trakte a tie, ktoré sú sprievodnými príznakmi. Črevné komplikácie:- Análne fisúry (malé trhliny v konečníku, ktoré spôsobujú svrbenie, bolesť alebo krvácanie)
- Vredy (otvorené rany v zažívacom trakte)
- Fistuly (vredy na stene žalúdka alebo čriev, ktoré umožňujú obsahu čreva unikať do iných častí tela)
- Podvýživa (ako napríklad nedostatok vitamínov a minerálnych látok)
- Rakovina hrubého čreva
- Bolesť očí, svrbenie, alebo začervenanie
- Bolesti v ústnej dutine
- Opuchy a bolesti kĺbov
- Kožné vredy, hrboly, alebo vyrážky
- Osteoporóza
- Obličkové kamene
Crohnova choroba a tehotenstvo
Ženy s Crohnovou chorobou môžu mať ťažkosti s otehotnením predovšetkým počas vzplanutia ochorenia alebo v obdobiach, kedy sú príznaky choroby najintenzívnejšie. V období remisie, teda pri utlmení príznakov Crohnovej choroby, sa plodnosť väčšiny žien vracia do normálu. Tehotenstvo však môže byť sprevádzané rôznymi komplikáciami - vrátane potratu, narodenia mŕtveho plodu a vývojových chýb - ak je ochorenie závažnejšie a pacientka trpí celkovým zhoršením zdravotného stavu a oslabením organizmu. Ženám, ktoré plánujú materstvo sa odporúča konzultovať svoje ochorenie s odborníkmi v dostatočnom predstihu a počas celého obdobia tehotenstva byť pod dohľadom lekárov.Liečba Crohnovej choroby
Lekár zhodnocuje stav choroby a predpisuje vhodné lieky, výživové doplnky, ak je to nevyhnutné, vykoná chirurgický zákrok alebo použije všetky tri možnosti liečby naraz. Primárnym cieľom liečby Crohnovej choroby je dostať zápal pod kontrolu, zmierniť ťažkosti spojené s ochorením a samozrejme, zabezpečiť nutričnú výživu. Spôsob liečby spočíva v snahe dostať pacienta z akútneho štádia do neaktívnej fázy, kedy pacient netrpí akútnymi príznakmi. Crohnova choroba sa stanovuje vyšetrením krvi a kolonoskopiou.Pomáhajú diéty?
Potraviny, ktoré spôsobujú Crohnovu chorobu alebo jej zhoršenie nie sú zatiaľ známe. Taktiež nepoznáme ani špeciálnu diétu slúžiacu na prevenciu alebo liečbu tohto ochorenia. Je však veľmi dôležité, aby sme pri tejto chorobe konzumovali stravu bohatú na živiny a vyvarovali sa akýmkoľvek potravinám, ktoré zhoršujú jej príznaky. Odporúča sa vyradiť všetky potraviny (celozrnné potraviny, ostré korenie, alkohol, mliečne výrobky), ktoré zvyšujú intenzitu príznakov, ako je hnačka, kŕče, bolesť brucha / bolesť žalúdka, plynatosť. Veľmi dobrým nápadom je viesť si potravinový denník a zapisovať si, čo sme jedli a ako sme sa po tom cítili. Všeobecne sa odporúča nasledovné:- Obmedzte mliečne výrobky
- Vyskúšajte nízkotučné potraviny
- Obmedzte vlákninu
- Vynechajte problémové potraviny
- Pite dostatok tekutín, najlepšie vodu
- Užívajte výživové doplnky so živými kultúrami (no pred začiatkom užívania sa vždy poraďte so svojím lekárom)
Ako môže pomôcť živý probio nápoj SYMPROVE™?
Miliardy aktívnych baktérií žijú a pracujú v tráviacom systéme, aby vykonávali základné fyziologické procesy, napr. rozkladanie potravy. V dnešnej dobe však už vieme, že tieto baktérie zohrávajú tiež veľkú rolu v celom našom zdraví. Črevné baktérie – a nerovnováha, ktorá môže nastať, ak nemáte dostatok „dobrých“ baktérií – sa v súčasnosti spájajú so zvyšujúcim sa počtom zdravotných problémov, akými sú napr. autoimúnne ochorenia (ekzémy, astma, zápalové ochorenia čriev), depresie a iné psychické zdravotné problémy. Tak ako nerovnováha črevných baktérií spôsobuje rôzne zdravotné ťažkosti, môže byť príčinou aj rôznych gastrointestinálnych symptómov, akými sú napr. nafúknutie, zápcha, hnačka, nadmerná plynatosť, nauzea alebo syndróm dráždivého čreva (IBS). SYMPROVE™ je živý probio nápoj na vodnom základe (bez laktózy a lepku), obsahujúci štyri kmene baktérií: L. rhamnosus, E. faecium, L. acidophilus, a L. plantarum. Tieto baktérie sa bežne vyskytujú v našich črevách a probio nápoj SYMPROVE™ ich efektívne dopĺňa v prípade, že nám chýbajú. Pri liečbe závažných ochorení čriev je vhodné dopĺňať živé baktérie, avšak pred ich zaradením do každodenného života sa poraďte so svojím lekárom.zdroje Epidemiology of the IBD; CDC. The Facts About Inflammatory Bowel Diseases; Crohn's & Colitis Foundation of America. Crohn's Disease; National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. SYMPROVE™