Túto dobrotu som od doby, keď mi o nej kamarátka povedala robila už mnohokrát. Je jednoduchá, rýchla a vhodná pre vegánov aj maškrtníkov s intoleranciou na laktózu alebo lepok. Nižšie sa dočítate, ktoré potraviny treba zameniť v prípade, že týmito problémami trpíte.
Čo budeme potrebovať:
1 veľké balenie lotus keksov
5 banánov
1 plechovka kokosového mlieka
1 Vegánská čokoláda (na obrázku je odfotená nevegánska)
Malá forma na tortu (priemer 16 cm)
Papier na pečenie
Mixér
Na dozdobenie:
Čučoriedky, Kokos, Orechy,…
- Som vegán, mám intoleranciu na laktózu:
Rovnaký recept, použijem vegánsku čokoládu
- Mám intoleranciu na lepok:
Lotus keksy vymením za akékoľvek iné im podobné, neobsahujúce lepok, zvyšok postupu je rovnaký
Ako na to?
1. Rozomelieme lotus keksy v mixéri tak, aby z nich bol jemný prášok a následne pridáme tekutú časť kokosového mlieka v takom objeme, aby sa nám vytvorilo cesto. Kokosové mlieko v plechovke sa skladá z pevnej a tekutej časti. S oboma budeme pracovať počas celého receptu.
2. Cestom vymastíme dno formy a dáme piecť do rúry na 180 °C počas 10 minút
3. Mezi pečením korpusu rozmixujeme banány s pevnou formou kokosového mléka. Já používám smoothie mixér, ale můžete použít jakýkoliv jiný. Není však dobré banány namixovat moc, pak by základ byl moc tekutý a špatně by tuhnul. Ideálně tak, aby společně tvořily hustší hmotu.
Pozn .: Dôležitý je dostatočne tuhý základ, ak sa vám bude zdať, že netečie ako tuhšie cesto, nebojte sa rozmixovať pokojne o banán viac
4. Na vodnom kúpeli rozohrejeme čokoládu s ďalším dielom tekutého kokosového mlieka (tú predchádzajúcu časť sme použili na cesto na korpus) z plechovky a pridáme k doteraz pripravenej zmesi.
5. Na ľahko vychladnutý základ môžeme nakrájať zvyšok banánov, jahody a iné ovocie a následne nanášame banánovo-čokoládový základ, uchovávame v chladničke po dobu minimálne 4 hodín, aby nám všetko stuhlo.
6. Zdobíme čučoriedkami, kokosom, orechmi, prípadne môžeme podávať s mangom alebo akýmkoľvek iným ovocím. Je možné dekorovať aj častí odložených lotus keksov alebo nimi obložiť celú tortu dookola a následne sušienky pripevniť mašľou, prípadne na papier na pečenie namaľovať srdiečko z čokolády a nechať stuhnúť. Fantázii sa medze nekladú.
P.S.: Torta je veľmi sýta a možno ju rozdeliť na 8 menších kúskov
Dobrú chuť a tešíme sa na recepty!
Označovať nás môžete na sociálnych sieťach pod hashtagom #symprovefoodies