Akné: Príčiny, liečba a prevencia

Zdravie pokožky je základným ukazovateľom celkového stavu nášho tela, a preto je dôležité porozumieť faktorom, ktoré ovplyvňujú jej stav a kvalitu. Akné, odborne aj acne vulgaris, a vplyv čriev na pleť sú dve kľúčové témy, ktoré nám umožňujú hlbšie porozumieť vzájomnému prepojeniu rôznych prejavov v ľudskom tele a zvýrazňujú celkovú symbiózu organizmu, pričom pokožka vytvára vzťah s črevným mikrobiómom. 

Akné, hoci často považované za bežnú súčasť adolescencie, môže byť závažným problémom, ktorý ovplyvňuje nielen fyzický, ale aj psychický stav postihnutej osoby. Porozprávajme sa o tomto komplexnom kožnom ochorení a spôsoboch, ako s ním úspešne bojovať. 

Tento blog je súhrnom informácií, ktoré odzneli v našom rozhovore s dermatologičkou Hajnalkou Méryovou Faragó.

Čo je akné?

Akné je jedno z najčastejších kožných ochorení, ktoré postihuje až 80 až 90 percent adolescentov v industrializovaných krajinách. Ide o stav, ktorý môže ovplyvniť nielen mladších, ale aj starších, dokonca aj dojčatá. 

Existujú rôzne stupne akné, od ľahkého s komedónmi po ťažké s bolestivými cystami. Je dôležité vedieť, kedy vyhľadať odbornú pomoc, najmä ak domáca starostlivosť nepomáha. 

Príčiny a faktory 

Príčiny akné sú často multifaktoriálne, čo znamená, že sa môžu líšiť od jedného jediného faktoru až po kombináciu niekoľkých rôznych faktorov. Jedným z hlavných zdrojov vzniku akné je hormonálna nerovnováha, čo je najmä prípad počas puberty. Počas tohto obdobia dochádza k výrazným zmenám v hormonálnom profile mladých ľudí, čo môže viesť k nadmernému vylučovaniu mazu a následnému upchatiu pórov. Okrem toho genetika hrá tiež významnú úlohu. Ak jedna alebo obidve rodičovské línie trpia akné, je pravdepodobné, že sa prejaví aj u potomstva. 

Ďalším dôležitým faktorom sú stravovacie návyky. Základom je sledovať príjem potravy s vysokým obsahom cukru a sacharidov, ktoré môžu zvýšiť hladinu inzulínu v krvi a podporiť produkciu mazu v koži. Taktiež nezdravá strava bohatá na rafinované oleje a príliš mastné jedlá môže mať negatívny vplyv na stav pleti. 

Napokon, stres sa ukázal ako ďalší významný faktor ovplyvňujúci akné. Dochádza k tomu v dôsledku produkcie kortizolu, stresového hormónu, ktorý môže zvyšovať produkciu mazu a spôsobovať zápaly vo vlasových folikuloch. 

Slečna s aknóznou pleťou.
Zdroj: Canva.com

Liečba a prevencia akné

Liečba akné si vyžaduje individuálny prístup a často kombinuje rôzne metódy na dosiahnutie optimálnych výsledkov. Medzi najčastejšie používané metódy patrí lokálna terapia, ktorá zahŕňa použitie rôznych krémov, gélov alebo mastí, ktoré obsahujú liečivé látky ako benzoylperoxid, kyselinu salicylovú alebo retinoidy. Tieto lieky môžu pomôcť odstrániť prebytočný maz a zabraňovať tvorbe nových aknóznych lézií. 

Farmakoterapia je ďalšou možnosťou liečby, najmä pri modernejších a závažnejších prípadoch akné. Lekár môže predpísať perorálne lieky, ako sú antibiotiká, hormonálne lieky alebo retinoidy. Tieto lieky pôsobia vnútorne a môžu regulovať hormonálne nerovnováhy alebo zabíjať baktérie, ktoré spôsobujú akné. Je však dôležité pod dohľadom lekára monitorovať ich užívanie, pretože môžu mať vedľajšie účinky. 

Vplyv čriev na pleť: Komplexný pohľad na zdravie kože 

Črevá zohrávajú kľúčovú úlohu pri podpore imunity a odrážajú sa aj na stave našej pleti. Zlepšenie zdravia čriev môže mať pozitívny vplyv na kožné problémy ako je akné, atopická dermatitída, rosacea a psoriáza. Spočiatku sa môže zdať, že črevá a pokožka nemajú medzi sebou žiadne spojenie, ale moderný výskum potvrdil, že zdravé črevo je základom zdravého života a kože

Dôležitosť probiotík a výživových doplnkov 

Probiotiká a prebiotiká podporujú rast prospešných baktérií v črevách, čo môže viesť k lepšiemu zdraviu pokožky. Zinok a selén sú taktiež doplnky stravy s pozitívnymi účinkami na pokožku, vlasy a nechty. V kombinácii s probiotikami môžu tieto minerály poskytnúť koži potrebné živiny na podporu regenerácie a ochrany pred škodlivými vonkajšími vplyvmi. Preto je dôležité zahrnúť do svojej stravy nielen probiotiká, ale aj ďalšie výživové doplnky, ktoré môžu prispieť k zdravému fungovaniu čriev a krajšej, žiarivejšej pokožke. 

Žena v zelenom rebrovanom tričku pijúca probiotiká.

Užívanie probiotík môže zmierniť príznaky akné

Denná starostlivosť o pleť s akné

Pravidelná starostlivosť je dôležitá pre udržanie zdravej pleti a zachovanie jej mladistvého vzhľadu. Denná rutina zahŕňa dôkladné čistenie pleti ráno aj večer, použitie toneru na vyváženie pH pleti a aplikáciu hydratačného krému alebo séra na hydratáciu a ochranu. Je tiež dôležité používať slnečnú ochranu s primeraným SPF každý deň, aby sa minimalizovalo poškodenie spôsobené slnečným žiarením a predišlo predčasnému starnutiu pleti. 

Zvládanie stresu a psychická podpora 

Okrem fyzickej starostlivosti je dôležité venovať pozornosť duševnému zdraviu. Stres môže mať negatívny vplyv na stav pleti, preto je dôležité minimalizovať stresové faktory a nájsť si čas na relaxáciu a regeneráciu. Rôzne relaxačné techniky ako meditácia, jóga alebo dychové cvičenia môžu pomôcť znížiť úroveň stresu a zlepšiť celkový stav pleti. 

Navyše je dôležité dodržiavať vyváženú stravu, bohatú na antioxidanty, vitamíny a minerály, ktoré prispievajú k zdraviu pleti zvnútra. Dostatočný príjem vody tiež hrá kľúčovú úlohu pri hydratácii pokožky a odstraňovaní toxínov z tela. 

Záver 

Spojenie medzi zdravím čriev a pokožky nám otvára dvere k celkovému lepšiemu zdraviu a vnútornému aj vonkajšiemu blahu. Vhodná strava bohatá na vlákninu, probiotiká a antioxidanty môže posilniť črevá a podporiť ich schopnosť správne fungovať, čo sa prejaví aj na pokožke. Súčasťou starostlivosti o pokožku by mala byť nielen vonkajšia aplikácia krémov a sér, ale aj vnútorná starostlivosť o telo prostredníctvom výživy a životného štýlu. 

Doplnky stravy, ako sú probiotiká a vitamíny, môžu doplniť nedostatky v strave a podporiť zdravie čriev a pokožky. Rovnako dôležité je riadiť stres, pretože stres môže mať negatívny vplyv na funkciu čriev a prejavovať sa na pokožke v podobe akné. Relaxačné techniky a pravidelná fyzická aktivita môžu pomôcť znížiť úroveň stresu a udržiavať rovnováhu v tele aj na pokožke. 

Patricia
+ posts

Social media & Influencer manažér Symprove Slovensko. Okrem prípravy obsahu na sociálne siete a komunikácie s influencermi má na starosti prípravu zaujímavých rozhovorov so zdravotníckymi profesionálmi a ďalšími osobnosťami z rôznych oblastí, najčastejšie na témy ako zdravé trávenie, tráviace ochorenia, imunita či pleť.

Jediné živé probiotiká

Symprove ikony
symprove produkt

Udržujte zdravú rovnováhu baktérií v črevách už dnes!

Vďaka jedinečnej technológii a dlhoročnému zdokonaľovaniu sú probiotiká SymproveTM jediné skutočne živé probiotiká, ktoré sa vďaka vodnej báze dostavia do čriev, kde priaznivo pôsobia na trávenie, imunitu a celkové zdravie organizmu. Na rozdiel od tabletkových probiotík sa nezdržiavajú v žalúdku, kde ich agresívne žalúdočné kyseliny rozložia a oslabia, ale prejdú tráviacim systémom priamo tam, kde sú potrebné.
logo