5 najčastejších kožných ochorení a probiotiká

Vedeli ste, že koža je náš najväčší orgán? Je ako plátno života, ktoré nesie stopy času, dotyky lásky a skúseností. Je ako štít, ktorý nás chráni pred svetom, no zároveň je zrkadlom nášho vnútra. Koža plní množstvo kľúčových funkcií, chráni nás pred vonkajšími vplyvmi, ako sú mechanické poškodenie, mikroorganizmy či UV žiarenie, bráni strate tekutín, pomáha regulovať telesnú teplotu cez potenie a zmenu prietoku krvi a odstraňuje z tela odpadové látky. Obsahuje množstvo nervových zakončení, ktorými umožňujú vnímať dotyk, bolesť aj teplotu a tiež zohráva úlohu pri tvorbe vitamínu D a našej imunite.

Kožné ochorenia predstavujú širokú skupinu zdravotných problémov, ktoré postihujú nielen kožu, ale aj vlasy a nechty. Kožné ochorenia môžu byť infekčné, genetické, spôsobené zápalom, autoimunitné, nádory alebo alergické reakcie. Niektoré kožné ochorenia sú len estetické zmeny, iné sú životu ohrozujúce. Kožné ochorenia okrem mnohých zdravotných komplikácií predstavujú veľkú záťaž aj pre psychické zdravie človeka. Kožné ochorenia výrazne formujú naše sebavnímanie a ovplyvňujú, ako nás vnímajú ostatní. Zasahujú do našej sebadôvery, celkovej pohody a často ovplyvňujú schopnosť vytvárať vzťahy či zažívať fyzický kontakt bez obáv. Poznáme tisíce rôznych kožných ochorení.

5 najčastejších kožných ochorení

Akné

Akné vulgaris je najbežnejšie chronické kožné ochorenie predovšetkým teenagerov a mladých dospelých. Akné je zápalové ochorenie mazových žliaz, ktoré môže byť mierne, stredne ťažké až ťažké. Vzniká na základe troch hlavných procesov: produkcia mazu, zápal a kolonizácia Cutibacterium acnes (nazývaný aj Propionibacterium acnes) a prejavuje sa pupienkami, čiernymi bodkami a cystickými útvarmi, najčastejšie na tvári, chrbte a hrudníku.

Atopická dermatitída

Atopická dermatitída (atopický ekzém) je chronické zápalové ochorenie, ktoré postihuje jedného z desiatich ľudí počas života. Je typické svojím  priebehom, fázami zlepšenia a naopak zhoršenia.Atopická dermatitída je spôsobená kombináciou: imunitnej reakcie, genetických zmien v pokožke a vonkajších faktorov, ako sú alergény alebo znečistenie. Atopická dermatitída spôsobujú intenzívne svrbiace kožné lézie, ktoré opakovaným škrabaním vyvolávajú cyklus svrbenia a škrabania, ktorý môže mať významný vplyv na kvalitu života pacienta. Medzi ďalšie typické prejavy patrí suchosť pokožky a šupinatenie.

Psoriáza

Psoriáza je neinfekčné zápalové autoimunitné ochorenie, ktoré je často spojené so systémovými prejavmi a viacerými komorbiditami, vrátane kardiovaskulárnych ochorení, lymfómov či depresie. Odhaduje sa, že ňou trpí až 60 miliónov ľudí na svete a na jej vzniku sa podieľajú genetické a environmentálne faktory. Poznáme atypické alebo typickú formu psoriázy, ktorá sa prejavuje typickými hrubými, šupinatými, červenými škvrnami na koži, často na lakťoch, kolenách, nechtoch alebo vlasatej časti hlavy.

Seboroická dermatitída

Seborea je bežný kožný stav u novorodencov, teenagerov aj dospelých. Charakteristická je svojimi mastnými žltými šupinami, červenými škvrnami, lupinami a svrbením najčastejšie na pokožke hlavy, tvári, hrudníku, chrbte, podpazuší a v oblasti slabín. Zmeny na pokožke sa predpokladajú ako výsledok zápalovej reakcie na bežný kožný organizmus- kvasinku Malassezia.

Povrchové mykózy – plesňové infekcie

Mykózy sú ochorenia spôsobené hubami a postihujú 1/5 populácie. Povrchové mykózy postihujú najčastejšie priestor medzi prstami, nechty, vlasy, vrchné vrstvy kože a sliznice, pretože sa radi udomácnia vo vlhkom prostredí. Môžu prejavovať rôznymi príznakmi, ktoré sa líšia v závislosti od typu infekcie. Medzi najbežnejšie príznaky patrí svrbenie, zmeny farby, červené škvrny, pľuzgiere, šupinaté oblasti, zmeny farby nechtov či ich odlupovanie.

Prečo sú koža a črevo podobné?

Existuje vzťah medzi črevným mikrobiómom a zdravím pokožky, známy ako os črevo- koža:

  • Obe sú bohaté na nervové zakončenia a krvné cievy.
  • Obe zohrávajú kľúčovú úlohu v imunitnej a neuroendokrinnej funkcii.

Vedeli ste, že aj vnútorný povrch čreva a povrch kože majú určité podobnosti?

  • Oba sú pokryté epitelovými bunkami, ktoré tvoria dôležitú bariéru medzi vnútorným prostredím tela a vonkajším svetom a fungujú ako prvá línia obrany pred vstupom mikroorganizmov.
  • Bunky čreva a kože sa rýchlo obnovujú a mikroorganizmy sa ťažšie prichytia a spôsobia infekcie.

Probiotiká ako účinný pomocník pri liečbe kožných ochorení

Probiotiká sú skupinou živých mikroorganizmov, ktoré majú schopnosť ovplyvniť črevnú mikroflóru a podporiť ochranný účinok kožných buniek.  V posledných rokoch sa uskutočnilo množstvo štúdií, ktoré naznačujú, že užívanie probiotík má priaznivé účinky na zdravie pokožky. Zápalové kožné ochorenia môžu súvisieť s narušením črevného mikrobiómu, spôsobeného metabolitmi uvoľňovanými mikroorganizmami a zvýšenou tvorbou zápalových mediátorov. Rastúci počet dôkazov podporuje teóriu, že črevná dysbióza sa vyskytuje pri bežných zápalových kožných ochoreniach, ako sú atopická dermatitída, psoriáza, rosacea či akné, čo zvyšuje potenciál probiotík ako liečebnej možnosti pri kožných ochoreniach.

probiotiká kožné ochorenia

Zaraďte probiotiká v boji s kožným ochorením.

Kožné problémy sú nepríjemnou, no bežnou súčasťou života takmer každého z nás. Náš najväčší orgán v tele si zaslúži našu pozornosť a opateru. Probiotiká, známe svojou schopnosťou ovplyvňovať mikrobiom, sa ukazujú ako sľubný prostriedok v prevencii a liečbe rôznych kožných problémov, môžu zlepšiť imunitnú odpoveď a podporiť prirodzenú bariérovú funkciu kože. Navyše, úprava stravy a životného štýlu môže prispieť k celkovému zlepšeniu nášho zdravia.

Zdroje

Autorka blogov, študentka všeobecného lekárstva Nela Macková
Nela Macková
+ posts

Študuje odbor všeobecné lekárstvo na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského. Venuje sa dobrovoľníckej činnosti, písala články pre výukový program Axon-med v spolupráci so študentami z lekárskych fakúlt aj zo zahraničia, a pracovala v oblasti zdravotníctva a športu. Medicínsku prax absolvuje na rôznych pracoviskách, časť praxe a štúdia v zahraničí. Zároveň je niekoľkoročnou pacientkou imunologickej a gastroeneorologickej ambulancie, preto sa snaží odborné informácie podať ľudom čo najjednoduchšie, aby ich pochopil každý a zároveň ukázať, že aj tabuizované témy sú súčasťou každodenného života.

Jediné živé probiotiká

Symprove ikony
symprove produkt

Udržujte zdravú rovnováhu baktérií v črevách už dnes!

Vďaka jedinečnej technológii a dlhoročnému zdokonaľovaniu sú probiotiká SymproveTM jediné skutočne živé probiotiká, ktoré sa vďaka vodnej báze dostavia do čriev, kde priaznivo pôsobia na trávenie, imunitu a celkové zdravie organizmu. Na rozdiel od tabletkových probiotík sa nezdržiavajú v žalúdku, kde ich agresívne žalúdočné kyseliny rozložia a oslabia, ale prejdú tráviacim systémom priamo tam, kde sú potrebné.
logo