Ranná rutina a produktivita (nielen) na home office

Po prázdninách a dovolenkách sa opäť dostávame do  rytmu každodenného života – či už do kancelárií, školských lavíc alebo pracujeme z domu. Tento prechod môže byť náročný, ale teraz je ideálny čas na budovanie návykov, ktoré nás pripravia na úspešný a produktívny deň.  Ranná rutina nie je len o tom, kedy sa ráno zobudíme, ale aj o tom, ako sa naladíme na nový deň, ako zvládneme náročné úlohy a ako si udržíme energiu až do večera. Ráno skrátka robí deň – už ste o tom počuli?

3 dôvody, prečo si zaviesť rannú rutinu

Mnohí ľudia si môžu myslieť, že zavedenie rannej rutiny znamená ďalší zoznam povinností do už aj tak dlhého to-do listu. Pre rýchle vyvrátenie týchto obáv –  tu sú 3 hlavné dôvody, prečo by mal každý mať svoju vlastnú rannú rutinu:

  • Už žiadne ranné trápenie: Ranné vstávanie nemusí byť boj, ak máme jasne stanovenú rutinu, ktorá nás prevedie prvými a často najnáročnejšími hodinami dňa. Namiesto chaotického budenia na poslednú chvíľu a stresu z nestíhania nám premyslená ranná rutina umožní začať deň v pokoji a istote.
  • Zvýšená produktivita počas celého dňa: Ako začneme svoj deň, tak ho aj prežijeme. Jasná ranná rutina nastaví správny tón pre celý deň. V článku nájdete konkrétne kroky, ktoré do rutiny zaradiť, aby ste naštartovali nielen svoj deň, ale aj svoju produktivitu.
  • Dlhodobé pozitívne účinky: Výhody rannej rutiny sa časom kumulujú a prispievajú k celkovej spokojnosti. Pravidelné a premyslené ranné návyky môžu mať pozitívny dopad na naše zdravie, psychickú pohodu a kvalitu života. Je to teda investícia do našej lepšej budúcnosti.

Ako vyzerá ideálna ranná rutina?

Návod na ideálnu rannú rutinu neexistuje, no mala by byť postavená na pevných základoch, ktoré nám pomôžu zvládnuť náročný deň a dlhodobo sa starať o naše zdravie a pohodu. Každý z nás má iné potreby a priority, ale existujú určité univerzálne prvky, ktoré by sme mali zvážiť pri tvorbe vlastnej rannej rutiny.

Spánok a vstávanie

Kvalitný a dostatočný spánok je základom úspešného rána aj celého dňa. Odpočinok nám umožňuje prebudiť sa svieži a pripravený na deň. Okrem spánku v dĺžke 7 až 9 hodín je dôležitá aj pravidelnosť. Ak si zvykneme vstávať  každý deň v rovnakom čase, vrátane víkendov, naše telo si na tento rytmus zvykne a vstávanie sa stane jednoduchším.

Hydratácia a výživa

Po noci odpočinku je dôležité ráno naštartovať telo niečím výživným. Vyvážené raňajky bohaté na bielkoviny, zdravé tuky a sacharidy dodajú energiu na celý deň. Pred raňajkami môžeme tiež podporiť trávenie pravidelnou dávkou probiotík.

Ranná rutina a produktivita (nielen) na home office

Zaraďte starostlivosť o svoje trávenie do rannej rutiny!

Starostlivosť o telo

V zdravej rannej rutine by nemala chýbať starostlivosť o našu telesnú kondíciu. Ráno netreba hneď utekať 5 km – stačí pár minút ľahkého cvičenia alebo naťahovania, ktoré rozhýbe telo a rozprúdi krv. Telo se tak pripraví na celodenný nápor a my sa budeme cítiť energickejší a sviežejší.

Starostlivosť o dušu

Nastavenie mysle je kľúčové pre produktívny deň, preto by sme mali do rannej rutiny zahrnúť aj starostlivosť o dušu. Môže to byť pár minút meditácie po cvičení, pokojné raňajky alebo písanie do denníka.

Ranná rutina pri práci z domova vs. v kancelárii

Či už sa chystáme na prácu z domova alebo do kancelárie, ranná rutina je dôležitá v oboch prípadoch. Najväčšou motiváciou zaradiť rannú rutinu pre pracujúcich ľudí je určite podpora produktivity. Na čo sa zamerať v rámci rannej rutiny s ohľadom na naše pracovné prostredie?

V prípade home office je pre produktívny deň podstatné prepnúť medzi domácim a pracovným režimom. Ráno by sme mali venovať čas tomu, aby sme sa dostali do pracovného módu – či už to znamená, že si sadneme k stolu vyhradenému na prácu, alebo sa jednoducho prezlečieme z pyžama do niečoho formálnejšieho. To nám pomôže vytvoriť hranicu medzi domovom a prácou, čo je zásadné pre udržanie koncentrácie. V rámci rannej rutiny si môžeme tiež naplánovať harmonogram pracovného dňa, do ktorého zaradíme aj prestávky na osobné záležitosti alebo domáce povinnosti, ktorým by sme inak mali tendenciu sa počas práce venovať.

Ak pravidelne dochádzame do kancelárie, ranná rutina pre nás pravdepodobne bude obsahovať skorší štart než v prípade práce z domova, pretože musíme počítať aj s časom stráveným na ceste. Aby sme do práce dorazili načas a bez stresu, je kľúčové si rannú rutinu dobre naplánovať a dodržiavať časový plán. Samotnú cestu do práce môžeme zahrnúť do rannej rutiny ako príjemnú súčasť dňa, ktorá nás na pracovný deň naladí. Napríklad počúvaním podcastu alebo čítaním.

Tipy & triky: Ako si udržať rannú rutinu?

Udržať si novo nastavenú rannú rutinu môže byť výzvou, ale s trochou disciplíny a niekoľkými praktickými trikmi to zvládne každý. Kľúčom je začať pomaly, aby sa rutina stala prirodzenou súčasťou nášho dňa. Nezáleží na tom, odkiaľ pracujeme, ranná rutina by mala byť flexibilná, ale zároveň konzistentná.

Petra Čermáková
+ posts

V Symprove Česko působí jako copywriter a píše články se záběrem na lifestyle. Vystudovala marketing a média na Karlově Univerzitě v Praze a od té doby se plně věnuje marketingu pro různé projekty i témata.

Jediné živé probiotiká

Symprove ikony
symprove produkt

Udržujte zdravú rovnováhu baktérií v črevách už dnes!

Vďaka jedinečnej technológii a dlhoročnému zdokonaľovaniu sú probiotiká SymproveTM jediné skutočne živé probiotiká, ktoré sa vďaka vodnej báze dostavia do čriev, kde priaznivo pôsobia na trávenie, imunitu a celkové zdravie organizmu. Na rozdiel od tabletkových probiotík sa nezdržiavajú v žalúdku, kde ich agresívne žalúdočné kyseliny rozložia a oslabia, ale prejdú tráviacim systémom priamo tam, kde sú potrebné.
logo